1 Läs mer >>
Idag har jag haft tredje och näst sista utbildningstillfället på handledningsutbildning i lärplattor jag påbörjat under hösten. Sista tillfället kommer ske i vår. Lärorikt och berikande. Hoppas kunna handleda och sprida lite inspiration till mina kollegor framöver hur de kan arbeta med lärplattorna i undervisningen.
 

Idag firas Halloween. En tradition med ursprung från Irland. Traditionen har sitt ursprung i en rit för att markera sommarens slut. När sommaren drog mot sitt slut ansågs de döda tillfälligg återvända till jorden, varför man tände eldar för att vägleds dem under deras färd. Och visst gick man runt från dörr till dörr och knackade på, men för att samla in mat och dryck till en byfest som alla var välkomna till.

Idag firas inte denna högtid alls på samma sätt. Den har blivit mer kommersiell och går mer ut på vem som fått mest godis. Och många barn idag och vuxna med, tror jag inte har en aning om varför denna tradition firades från första början. Allt handlar om pengar och en hets att "ha" rätt saker inför Halloween.

 
 

Glad Halloween!

0 Läs mer >>

"Wanna know who your real friends are? Move to antother city and see who keeps in touch.... "

En kollega skrev detta i ett pepp-sms till mig idag och jag kan inte annat än att hålla med. Jag har lärt mig mycket angående mina "riktiga" vänner vid detta laget. Så pass mycket att jag valt att utesluta och ej kontakta en del. Jag tycker vänskap ska vara från två håll, det krävs två för att dansa tango. Så idag är jag tacksam för mina fina vänner, även om vi är några som enbart kan ses någon enstaka gång per år av olika anledningar. Tack för ni är riktiga vänner. Jag hoppas jag gör er lika glad som ni gör mig! 

What are friends for?

1 Läs mer >>

Återrigen haft en fullspäckad studiedag. På dagens schema har det bl.a stått halvdags utbildning med Friends samt tid i arbetslaget . Givande till viss del och även en del saker jag behöver bearbeta och samla mod till mig att göra..Tänk att konflikthantering med elever är något som jag inte drar mig för, men när det kommer till att ta tuffa, obekvämma samtal med en kollega blir allt så mycket svårare. Jag vet att jag behöver ta och lägga upp korten på bordet,  hur jobbigt jag än tycker att det är. Det är sådant här jag behöver jobba med mig själv och lära mig att göra på ett bra sätt. Hur jobbigt det än är!. 
 
Och just idag, när jag var nära ett sammanbrott och  tårarna var nära så fick jag en trevlig liten goddiebag från en kollega som varit på Skolmässan! Det gjorde min dag!

There are times when ...

1 Läs mer >>

Nu är fröken uppdaterad, fylld med idéer och spånar redan på en massa spännande, lärorika lektioner tillsammans med eleverna och lärplattorna. Jag skulle helst redan idag sätta igång och ha ett gäng lektioner med lärplattorna idag. Får hålla tillbaka tills nästa vecka. Varit på en väldigt givande fortbildning idag på Messingen. Måste erkänna att det kändes som att vara på universitetet igen när jag klev in i vissa lärosalar där. Trots att det nya gymnasiet som innehåller både skollokaler, multihall, bibliotek m.m. har jag aldrig satt min fot tidigare.

Jag, som under en längre tid, känt att vi har en massa bra appar till att träna siffror, gemoeteri etc i matematiken har saknat en hel del bra, matnyttiga appar i språklig medvetenhet. Svenska-appar där man övar bokstäver etc finns det en uppsjö av, men just så här på höstterminen i förskoleklass är inte fokus på just det, utan den språkliga medvetenheen. Idag fick jag en hel del bra verktyg för att kunna göra material med appar som stöd för att kunna få in den språkliga medvetenheten även genom appar.

Nu ska här planeras imorgon och göra i ordning en hel del bra material.

Fortbildning

0 Läs mer >>
Sicken härlig första dag på lovet. Klev upp rätt en stund innan klockan ringde, blev en lugn start på morgonen. 
Hann med en lite längre promenad på väg till jobbet imorse. Vardagslyx!

Även om himlen inte såg speciellt rolig ut imorse bjöds det på en del solglimtar, en del utelek, pysslande och en betydligt mindre barngrupp än i vanliga fall.
 
När jag sen promenerade hem i mörkret regnade det. Återstår att se om stormen passerar förbi i natt eller imorgon förmiddag.
 
Jag vet i alla fall vad jag ska spendera kvällen med. Jag får gotta ner mig så mycket jag kan av julen, för något vanligt, traditionsenligt julfirande blir det inte i år för min del. 

Måndag

0 Läs mer >>
 
Söndag och idag stod städning och tvättstugan på mitt schema. Hunnit ställa om klockan har jag också gjort, även om de flesta ställer om sig själv (som på tv:n, datorn och mobilen) så är det vissa som behövs ställas om manuellt. Jag var ju dessutom en vecka tidig med att ta in utemöblerna.
 

När de grå molnen skingrats, städning samt tvätt var avklarade och solen passade på att titta fram så tog jag mig en skön söndagspromenad. Idag var det riktigt skönt att strosa runt alldeles själv och skingra tankarna på egen hand. Behöver såna dagar där jag bara gör saker på egen hand, är för mig själv och bara är. 
 
 
 
Passade på att plocka in lite från naturens skafferi och ägnat en stund av söndagen åt lite pyssel med.Nu känns det höstigt ombonat här hemma.

 

Nu faller mörkret öve...

2 Läs mer >>

Lördag, sovmorgon (tillhör ovanligheterna här hemma), Nyhetsmorgon, kaffe och en lugn start på dagen. 
 
Framåt 11-tiden hade jag bestämt med en vän att ta en promenad. Blev en skön promenad på 5,9 km och en härlig pratstund. Vi hann även förbi Hugo Sabels-torg där det var 1-årsfirande av torget med en något liten höstmarknad med lokala försäljare som sålde hantverk, lokalproducerad honung etc. Dock mest bara krimskrams tyckte vi båda. 
 

Så det blev en snabb tur bland marknadsstånden denna gång. 
Efteråt passade vi på att ta en fika på Kardemumma som bara ligger runt hörnet innan vi skiljdes åt för denna gång.
 
Ikväll blir det middag med familjen och bestämma lite mer detaljer kring vår kommande utlandsresa längre fram i vinter, spännande! 

Lördag

1 Läs mer >>
Just 2013 har jag känt mig lite mer vilsen än vanligt och jag har valt att inte blogga om alla delar även om det inte handlar om några hemligheter. Men jag har känt mig vilsen med mina mått mätt - det har fortfarande mest varit toppendagar. Jag älskar ju livet och vet att man behöver både sol och regn för att få en regnbåge. Jag kände mig lite lost i början av året och under sommaren av förklarliga skäl: i början av året var jag nere på botten och mådde som sämst och jag har lyckats ta mig upp igen. Och i somras kände jag mig totalt lost med vad jag velat uppnå i livet innan jag fyllt 30. 

Men nu har jag hunnit smälta det här och mitt vilsna halvår är över. Nu försöker jag ta tag i de bitar som inte är helt hundra. 

There are times when ...

0 Läs mer >>

Min sena dag på jobbet. Idag var det helt tomt på barn på min avdelning redan vid 16:40. Hann med att Halloween-fixa i klassrummet innan jag gick hem för dagen. Just Halloween är nog en sådan högtid som är mer upskattad hos barnen än den än den är för mig.

 
Så här såg vår matsal ut när jag gick hem.  Det är sådant här som får mig att inse varför jag älskar mitt jobb och varför jag gillar att gå till jobbet varje dag. Ingen dag är den andra lik. Och kollegor som fixar det där lilla extra med jämna mellanrum.
Efter jobbet blev det en extra promenad hem från jobbet. Idag var det utan några regnmoln på himmlen, men istället väldigt blåsigt. Resten av kvällen ska spenderas över en middag med en vän.
Precis vad jag behöver avsluta arbetsdagen med!
 

Vet du vad lyckan ber...

1 Läs mer >>

Igår när vi var på simskolan var min kollegas barnbarn med. Väldigt väluppfostrad 4,5-åring enligt mina mått mätt. I bassängen bredvid simskolans bassäng brukar det vara vattengymnastik för pensionärer samtidigt. Hon sprang till dörren så fort en pensionär kom och höll upp dörren, sa varsågod, men fick inte ett endaste tack tillbaka. Det var ca 15-20 st som passerade under de 40 min vi satt där.
 
Detta var inget vi sagt åt henne att göra, utan på eget bevåg. Varför ska vi lära våra ungdomar att säga tack, hälsa eller visa respekt när det inte är något de får tillbaka?
 
 

Vett och etikett!!

1 Läs mer >>

Igår var jag riktigt trött, humöret var inte på topp och det gråa vädret gjorde inte saken bättre. Igår när jag la mig fick jag denna bild skickad till mig av en vän. Och idag har jag försökt vara bättre än den jag var igår.
 
Onsdagar är min favoritdag i veckorna på jobbet. En kollega som jag tidigare jobbat väldigt nära och som nu gått ner i arbetstid jobbar tillsammans med mig och klassen på onsdagar. Dagarna blir så mycket lättare och roligare. Någon att bolla ideer, tankar och få kloka råd av det gör mycket!
 
Idag var även hennes barnbarn med på jobbet. Härlig unge och lättsam. När vi avslutade skoldagen kröp hon upp i mitt knä, strök mig på kinden och viskade i mitt öra: "Jag älskar dig, blir du min fröken nästa år?". Det värmde ända in i hjärtat!
 

Efter jobbet blev det en skön långpromenad på 1 timma med en vän jag inte träffat på länge. Klarade oss, även idag, från regnskuren som kom strax efter att jag kom hem. Skönt att rensa huvudet, få motion och samtidigt få kvalitetstid med en härlig vän!
 

Hjärtat brinner, jag ...

0 Läs mer >>

Gårdagen avslutades med en kall, men skön kvällspromenad. Den där sega efter-jobbet-tröttheten övergick till en sån där skön trötthet i kroppen. Frisk luft och motion har bra inverkan!
 
                        

Jag som aldrig brukar vinna något fick idag en glad överraskning på jobbet. Jag hade lyckats vinna ett ex av Jon Widegrens "Flippin' Burgers". Även om den fick flytta hem till Petra, så kändes det lite kul att faktiskt ha vunnit något. Petra var helt klart värd boken efter allt hon har ställt upp för mig senaste året och för den härliga vän hon faktiskt är! Vinsten gjorde denna gråa och regninga tisdag lite roligare.
 

Efter jobbet traskade jag en liten omväg hem och fick en eftermiddagspromenad på strax över 4 km. Lyckades tajma in det lagom mellan regnskurarna. Känns skönt att ha promenaden gjord och bara njuta av kvällen.
 

Regnig tisdag