1 Läs mer >>

I julas när vi var i Thailand blev det en hel del strandfynd. Som tyvärr legat nerpackade i väntan på att jag skulle hitta någon fin förvaringslösning. Letat och fortfarande inte hittat den perfektaxlösningen ännu. Idag blev det en tillfällig lösning av snäcksamlingen och idag längtar jag tillbaka lite extra till Thailand.  


Dagens planerade trevligheter blev inställda pga sjudom hos en vän så skjuter upp dem tills imorgon istället. 


Passat på att fixa och dona här hemma (återigen). Tankarna har fört mig tillbaka till Thailand när jag fixade med snäcksamlingen. Gått igenom bilder från resan och drömt mig bort. Tror jag får boka in en ny resa lite längre fram.


Jag har även hunnit boka in två nya interjuver under nästa vecka. Väntar fortfarande med spänning på svar från den interjuv jag var på under förra veckan. 


Resten av eftermiddagen/kvällen ska spenderas över en middag med en vän som jag , tyvärr, träffar alldeles för sällan. 


Fredag och ledig

1 Läs mer >>

Vårtecken nr 3 hittades idag under morgonpromenaden. 

Trots att det känns som en ordentlig höstdag idag så är jag desto mer inriktad på att jaga efter våren och dess intåg här i landet. Det är mycket vårsnack här jag vet. 

Varit en effektiv, men ledig torsdag. Hunnit tvätta, städa, handla och tränat. Dessutom är det skönt att hinna göra allt sånt på tider när det exempelvis knappt är kö i mataffären eller trängsel på gymet. Njutning på hög nivå!

Resten av dagen ska jag njuta av en kopp kaffe och en spännande bok. 


Jakten på våren

0 Läs mer >>

Igår fastnade jag framför Jills veranda och blev berörd. Tårarna kom precis som när jag läste Kristians bok. Och än en gång slogs jag av hur han tänkte mer på dem han lämnade efter sig än sig själv. Jag tycker att ni ska titta på reprisen om ni missade programmet och läs boken!! Den finns säkert på
SVT Play också se. 

Jag påminns återigen vad som verkligen betyder något i livet.
Berörd

1 Läs mer >>
Även om solen lyser med sin frånvaro så är det plusgrader och barmark. Passade på att plocka in lite vår hemma idag. Heja våren! 
 
Väldigt skönt med ett lugnare tempo på jobbet och även en mindre barngrupp. Det behövs verkligen ledighet både hos eleverna och oss pedagoger. Och även om alla elever inte är lediga så blir det lugnare och större möjlighet för utflykter etc nu när det är lov. Själv ska jag njuta av två dagars ledighet från och med imorgon. Välbehövligt och välförtjänt!
 
 
 
 

 
 
 

Onsdag

1 Läs mer >>

Nu sitter jag här, två dagar in på sportlovet, lagom harmoniserad. Inloggad på facebook en sväng. Fundersam och kluven. 
 
Det florerar en hel del artiklar som handlar om skolan i mitt flöde. Jag vet inte om dessa artiklar florerar lite mer hos mig, i egenskap av lärare med en hel del lärarvänner, än i gemene mans flöde, men må så vara. Det är inte alltid lärare som skirver dessa krönikor och artiklar. Texterna handlar om allt möjligt mellan lärarhimlen och lärarjorden; för dåliga Pisa-resultat, för stora klasser, för lite tid, för lite lön, för mycket arbete, för oansvariga föräldrar etc. Allt som oftast målas en negativ bild upp av skolvärlden. Här någonstans kommer den kluvna biten in. 

Ja. Verkligheten bör lyftas så som den ser ut. Om att många går på knäna, inte hinner sitta ner för en kaffe eller knappt gå på toaletten vissa dagar. Att barnen skriker efter uppmärksamhet på besynnerliga sätt, när dom drunknar i alltför stora barngrupper. Att läskunnigheten bara sjunker och sjunker. Och så vidare. Det är jättebra att verkligheten kommer fram, synas i sömmarna och möter dagens ljus, speciellt med stundande val, så sätter det en del press på våra kära politiker. 
 
Men någonstans måste vi komma ihåg att det finns två sidor av ett mynt. Det är inte så att tusentals lärare kliver upp varje vardagsmorgon för att gå till det här hemska yrket som man valt en gång i tiden. Det finns någonting mer bakom yrket, något mer än att sitta och administrera nationella prov, skriva åtgärdsprogram och sköta olika ansökningar. Det finns något som gör att lärare kliver upp varje morgon och med öppna armar tar emot +-25 elever som om det vore ens egna barn. Att lyssna, ställa frågor, utmana, utbilda och fostra. Att få vara del av, inte bara en, utan flera individers resa mot nya mål och mot vuxenvärlden. Det finns något i det, som också behöver lyftas i alla dessa texter. Den positiva biten. Den där man lyckas utmana eleven så pass att klivet över hindret som från början kändes omöjligt, plötsligt bara blev ett litet skutt. Just den där anledningen till att så många lärare, trots skriverierna om det tunga tuffa läraryrket, tar på sig lärarmanteln varje vardag, även en del kvällar och helger om det behövs.

Det finns även en generation som ska göra ett yrkesval. En generation som matas med allt det här negativa om läraryrket. Jag tror knappast att man längtar efter att bli lärare. Därför behöver vi lyfta den underbart härliga sidan om att vara lärare. Vi behöver på något sätt ta tillbaka yrket. Dom positiva och värdefulla bitarna. Dom som handlar om framgång, utveckling och lärglädje
 
Jag vet att skriverierna oftast inte är riktade mot lärarna i sig, men när man sitter och läser dessa texter om yrket sjunker axlarna längre och längre ner, ryggen blir mer som en ostbåge och sinnet tyngre och tyngre. Det är inte okej. För läraryrket ska vara något att vara stolt över! Vare sig du jobber i förskolan, grundskolan eller på gymnasiet, så är du en av dom/oss som ser till att Sveriges framtid blir någorlunda vettig, klok, omtänksam, kritisk och hänsynsfull . 
 
Och slutligen, för att få till en {nördvändig} förbättring på flera områden i skolans värld, kanske dessa sanningar behöver komma fram, men glöm inte att belysa allt det positiva i yrket också. Upp med det positiva

1 Läs mer >>
               
Gårdagens blomfrossa sitter kvar på näthinnan och även dofterna. Det är något speciellt att gå runt i växthus och bara dofta på alla blommor, se alla fina färger och längta efter att få plantera.
 


Sista dagen på OS och med tråkiga besked för Sveriges del. Att en svensk skulle åka fast i dopingkontrollen kändes väldigt trist. Än så länge inte riktigt fått grepp om det mer än att Niklas Bäckström haft för höga halter av ett otillåtet medel. En allergimedicin som i sig inte är otillåten, men som innehåller ett ämne som inte är tillåtet i för hög dos. En idrottare på den nivån måste, anser jag, ha koll på vad den stoppar i sig. I detta fall känns det som att något gått snett längs med vägen. Idrottare inför ett OS fyller i dokument, läkare är informerade om medicin. Jag tänker inte på något sätt försvara detta, för doping är inte på något sätt acceptabelt anser jag.
 
Ett trist avslut på detta OS för svensk del, men jag hoppas inte att detta ska överskugga det positiva som Sverige faktiskt gjort under OS i Sojti.
 

Söndag

1 Läs mer >>
 
  
 
Idag startade jag med frukost och tjejernas tre-mil på tvn. Solen skiner. Underbara sol!  Våren är på ingång (återigen).  Det känns i hela kroppen. Igår tog jag hem massa vinterkläder från jobbet. Bara det är ju ett vårtecken om nåt! Jag vet att vi bara är i mitten av februari och jag är ju en av dom som faktiskt förespråkar vintern. Men när vintern beter sig på detta vis, då kan vi lika gärna vara utan. Heja våren! 
             
Resterande tid av denna lördag har spenderats vid Ulriksdals slott och deras slottsträdgård. Ett utflyktstips jag vamrt kan rekommendera. Bra, fina promenadvägar, mysig miljö, närheten till vattnet, bra utbud för både en fika eller lunch. Visst kan det vara svårt att få tag på sittsplats samt en del kö. Det är dock värt både köandet och satt få vänta på sittplats en stun.
 
 

Vid slottsträdgårdens fina växthus råder tulpanfrossa. Just nu har de självplock av tulpaner just nu till ett bra pris! Passade på att slå till på ett gäng tulpaner hem.
 
                             


De har ju ett väldigt stort utbud av andra växter också.  Deras enorma växthus är väl värt ett besök även om det bara är för dofterna, inspiration och alla vackra blommor.
 
            
Och det finns många fina promenadvägar för den som också vill få motion på köpet. Vi gick en bra bit idag och var nästan i Edsberg innan vi vände och promenerade tillbaka till bilen.

 
 
 

Vårig lördag vid Ulri...

1 Läs mer >>


Sverige har fått en ny prinsessa! Härliga nyheter såhär på fredags morgonen. Jag tycker det här är ett skönt avbrott  från alla OS-sändningar. Tycker det här är ett skönt avbrott från alla OS-uppdateringar. 

Annars har det rått allmänt snökaos här under morgonen och dagen. Höll knappt på att komma till jobbet imorse. Vägar som var hala, bussar som stod rätt över vägen etc.  Kom fram i alla fall trots hinder på vägen. Nu ska jag bara njuta av att ha resten av denna fredag ledigt och titta på hockey-semifinalen mellan Sverige-Finland 

Hoppas ni får en bra start på helgen!

Kunglig glädjeyra

1 Läs mer >>


Visserligen är vi fortfarande inne i februari och ett bra tag kvar tills våren är här på riktigt. Men efter att ha haft barmark ett par dagar, fågelkvitter, solen som tittat fram och snödroppar som vårtecken har det känts som jag hoppats på att snön inte skulle återvända. När jag vaknade imorse var det dock bara att konstatera att snön var tillbaka. 

Inte riktigt vad jag ville ha. Men bara gilla läget och hoppas på att våren snart gör ett ordentligt intåg. Det är ju trots allt ljust ute både när jag går till jobbet och även slutar för dagen. 


Vinter igen

1 Läs mer >>
 
Igår kom glädjetårarna vid medaljcermonin för herrarnas stafett. Det som herrarna och damerna gjort vid stafetten är stort och historiskt. Att ett land tar guld på både dam och herrsidan i samma OS har inget annat land gjort sedan Sovjet gjorde samma bragd 1972. 
 
 
Idag har solen återigen varit framme och förgyllt tillvaron. Njuter av varje solstråle som finns just nu.
Årets första vårtecken skådade jag under promenaden på väg till tåget idag. Snödroppar är alltid ett säkert vårtecken!
 
Nu börjar även nervositeten avta efter 1 hs interjuv. Nu kan jag inte annat än bara hålla tummarna att de väljer mig av de fyra st som blev utvalda för en andra interuv. I slutet av denna vecka eller tidigast början av nästa vecka vet jag hur det gått.

Jag är sådan som person som tycker att jag alltid gör dåligt intryck på andra när jag är på interjuver. Jag är dålig på att sälja in mig själv helt enkelt i mina ögon. Nu har jag förhoppningsvis gjort ett gott intryck och jag kan inte göra annat än att vänta och se vad som händer. Jag har gjort så gott jag kunnat för att lämna ett bra intryck och att de vill anställa mig.
 

 
 


 
 
 
 

Glädjetårar och nervo...

1 Läs mer >>
Det är nästan så att man glömt hur solen ser ut. De senaste veckornas väder har varit hemskt och i alla fall jag har knappt velat gå ut utanför dörren. Trots otaliga försök att intala mig själv att inte klaga då jag spenderade 15 dagar med sol och värme i december/januari så har det ändå tagit emot det här med att inte se skymten av solen. 
 

Men så idag tittade solen fram för första gången på evigheter. Jag kände att jag måste ta tillfället i akt och ge mig ut på en promenad på lunchen och det kändes verkligen som vår! Helt fantastiskt! Fåglarna kvittrade glatt när jag promenade längs med motionsspåret i närheten av jobbet. Jag sög i mig D-vitamin och fyllde på energidepåerna. Snälla solen, stanna ett par dagar! 
 
 

Måndagssol

1 Läs mer >>
Klickade på en av alla länkar som florerar på facebook och läste den här krönikan skriven av Jenny Strömstedt. 
 
Jag kan inte annat än att hålla med. Och oroa mig lite för dessa knyten som känner efter alldeles för mycket. Om det beror på lathet, curling, nonchalans eller något annat vet jag inte. Men det jag vet är att jag inte arbetat länge som lärare {i det stora hela livsperspektivet} men ändå sett dessa trendenser. 

Att inte orka plugga in multiplikationstabeller. Att strunta i att plugga till prov för att "du {som i läraren} ändå måste låta mig göra om tills jag klarar det". Att bli curlad så pass mycket och ändå bara strunta i att göra minsta lilla ansträngning. Att ha elever som man försöker uppmuntra, peppa, motivera, dag efter dag, men som liksom inte kan förmå sig att anstränga sig. Att inte förstå att man kanske måste offra en del för att lyckas. Att allt inte går smärtfritt. Att träningsvärk och mjölksyra inte är farligt. Att du inte dör av svett. Att du inte har ett astmaanfall bara för att du flåsar. Att Europas namngeografi inte kommer flyga in i ditt kunskapsförråd helt plötsligt. Det kan man ju bli lite lätt galen på som lärare. Att det ibland behöver kosta lite ansträngning och att man inte alltid kan känna efter så himla mycket. Vem ska lära dessa elever det? 
 

Att inte känna efter