Minnesgalan för Fadime

Idag annordnades en minnesgala för Fadime på Berns salonger. 
 
Malou von Sivers var konferencier.
 
Stefan Löfven och Malou von Sivers 
 
Sara Mohammed frågar ut Anna Kinberg Batra och Stefan Löfven. 
 
Anna Kinberg Batra håller tal. 

Under galan gavs tal av bl.a Sveriges stadsminister Stefan Löfven, Moderadernas nya partiledare Anna Kinberg Batra, Sara Mohammed, grundare av Riksorganisationen GAPF - Glöm aldrig Pela och Fadime och Houzan Mahmoud  som är genderexpert från Storbritanien och irakiska Kurdistan.
 
Det bjöds på livemusik av bl.a Gunilla Backman, Fariborz Fakhari och Frida Wiljansros.
 
Den 21 januari är det 13 år sedan Fadmine mördades brutalt av sin pappa i Uppsala. Hon var då 26 år. Fadime hade innan sin död framträtt i både tv samt riksdagen där hon lyfte frågan om hedersrelaterat våld och förtryck.
 
Jag har inte barn själv, men kan inte sätta mig in i hur jag eller någon annan förälder skulle kunna mörda sitt eget barn. Tyvärr förekommer detta i Sverige och ett stort mörkertal förekommer än idag om det hedersrelaterade våldet. Oftast sker hedersmord för att, som Fadime, valt "fel" person att älska. Både Fadime och Pela har fått bli ansikten utåt för alla de som hemskt nog blivit offer för hedersmord.
 
Bara tanken att min familj skulle mörda mig pga jag valt att dela mitt liv med en partner som är "fel" i deras ögon är så främmande för mig och säkert många av er läsare också. Så ser ändå verkligheten ut för många här i Sverige. Det är overkligt (och det ska INTE behöva vara så) att människor är tvugna att söka skydd för kärleken och även lämna landet. 
 
Detta måste idag uppmärksammas och lyftas ännu mer både i media, i skolorna, i hemmet, i politiken, på arbetsplatser - ja överallt. Vi måste få mer kunskap och vi måste agera. Vi måste fortsätta att arbeta kring hedersrelaterat våld för att stoppa det. 
 
Och framför allt: glöm inte Fadime, Pela och alla de som mördats pga hedersrelaterat våld!
 
 

Kommentarer:

1 Ditte:

skriven

Vi får aldrig glömma, vi måste kämpa och vi tillsammans måste sätta stopp. Vi kan klara det.
Tack för ditt inlägg!

Svar: Så viktigt ämne och vi får inte tillåta att människor i Sverige, svenska medborgare blir mördade pga att de valt en partner de älskar
Malin

Kommentera här: