1 Läs mer >>

Ett regnigt Uppsala

Sommaren blir nog inte bättre än så här (tyvärr), inte under min semester i alla fall.

Efter några dagar hemma så styr jag nu skärgården igen. Märkligt hur kroppen skricker efter återhämtning, havsluft och lata dagar.
Mot skärgården!

1 Läs mer >>
Efter att i många år funderat på att åka till Ullared så blev det en roadtrip dit med vännen Emma. Det var inte en lång stunds funderande som behövdes när Emma frågade om vi skulle åka. 


Redo att starta första shoppingrundan. 

Vi startade strax kl 7 igår morse och efter en biltur på ca 5 h och några stopp längs med vägen så var vi äntligen framme i Ullared. Checkade in på hotell innan den blev en runda på Gekås.


Resultatet efter ca 2,5-3 h på Gekås (alla påsar är dock inte enbart mina).

Lagom trötta efter bilresan och några timmars shopping så svidade vi om och åt middag, drack ett glas rosé på rummet och gjorde nya shoppinglistor innan vi stupade i säng.

Idag var vi uppe strax efter kl. 8, åt en god hotellfrukost, checkade ut och begav oss in på Gekås en runda och shoppadd loss innan vi åkte hemåt mot Stockholm.


Ett stopp för en kopp kaffe och vacker utsikt över Vättern.

Äntligen är vi hemma igen och alla shoppingpåsar väntar på att bli uppackade, men får bli morgondagens, roliga, syssla.

 

Ullared

0 Läs mer >>
Under mina veckor i skärgården har jag hunnit läsa ett flertalet böcker. Så tänkte komma med två böcker jag verkligen rekommenderar. 
 
 
Britt-Marie var här av Fredrik Backman 
 
Britt-Marie (ja, hon i Min mormor hälsar och säger förlåt som alltid tycker de ska vänta på Kent, som brygger det godaste kaffet, och som där i slutet av boken förstår att hennes förträfflige make inte alls är på ständiga affärsresor till Tyskland) har gjort något alldeles oerhört. Hon har lämnat sin man. Och också sin lägenhet, sitt fönsterputsmedel, Kents skjortor och sin älskade balkong. Hon har lämnat hela sitt liv. Eller, sitt livförresten? Nej, det är ju det det inte har varit. Hon har levt Kents liv. Hon har inga egna intressen (utöver att städa och sköta balkongen, möjligen), inga drömmar, inget eget arbete. Men nu börjar hon sitt eget liv, och hon är fullständigt skräckslagen.

Men det kan hon ju inte visa eller egentligen känna själv, så hon rullar in sig i sin rustning: Vad-ska-folk-tro-rustningen och Vi-är-väl-inte-djur-pansaret och Städa-tvätta-bort-med-smutsen-försvaret. Och hon är så otrevlig mot folk att Backman-kollegan Ove framstår som ett socialt underverk i jämförelse.

Så, ja. Jo. Det kändes ibland som att jag läste om Ove en gång till. Och jag gillade inte slutet på boken för det ledde liksom ingenstans. Men jag älskade ju att läsa om Ove! Och jag tror faktiskt att jag nästan älskar den här också.
 
 
 
Lotus Blues av Kristina Ohlsson
 
Först kände jag en viss saknad när jag fick Kristina Ohlssons nya deckare Lotus Blues i min hand. Fredrika Bergman och Alex Recht skulle inte dyka upp flera gånger. Istället introducerades Martin Benner, en advokat och ofrivillig pappa, eller vårdnadshavare är mer korrekt, till en fyraåriga Belle, som är dotter till Martins döda syster.
 
Martin Brenner skulle kunna vara en vän till Christoffer Carlssons anti-hjälte Leo Junker. Båda är en aning märkta av livet och gör sig inga illusioner. De skyr närhet och beroende till andra människor som pesten, samtidigt som de behöver tryggheten mer än de båda vågar känna efter. Och jag tycker det här är så FANTASTISKT bra! Absolut utan tvekan en av årets allra bästa deckare! Det går inte annat än att bli mäkta imponerad av Kristina Ohlsson som så snillrik spinner en intrig att jag måste nå ända fram till slutet innan jag anar gåtans upplösning och inte ens då har jag full koll. Fortsättningen följer i uppföljaren Mios Blues som utkomma i april i år.  Och tänk, jag saknar inte de tidiga karaktärerna ett endaste dugg för här finns så mycket mer intressant att dra fram, det är jag övertygad om.
 

Boktips i semestertid...

1 Läs mer >>
 
Dagarna har rullat på. En två veckors-vistelse i skärgården ligger nu i bagaget. Vädret var helt okej (inget stekarväder, men inte heller superdåligt) och badat har jag lyckats göra två ggr med. Det har inte gott någon nöd på mig. God mat,sällskapsspel, en tur till Åland med Eckerölinjen och fått njuta av livet och hängt med världens bästa föräldrar. 
 
 

Skärgården t/r

1 Läs mer >>


Igår kväll var det en otroligt vacker sommarkväll. Det har de senaste kvällarna varit här i Roslagen. Vattnet var alldeles spegelblankt, svan-familjen kom simmandes, en i kanot kom paddlande och fiskarna hoppade.

Sommarkväll

1 Läs mer >>
Bland kobbar och skär på Ålands hav.

Idag blev det en tur över till Åland med Eckerölinjen från Grisslehamn. En tur på 2 h över till Eckerö. Där kan du välja att gå iland på Åland och ta kvällsbåten tillbaka eller vara kvar på båten och ta vändade tur tillbaka. Vi valde att ta vändande båt tillbaka och bara ta en dagstur på Ålands hav. 
 
En trevlig tur och ett trevligt avbrott i den annars lugna semesterlunken i Roslagens skärgård. 
 
Eckerö hamn.
 
En tur med god mat, dryck och shopping i taxfree-butiken.
Vi hade förbokat skärgårdsbuffén på väg tillbaka till Grisslehamn. Mycket att välja på och finns något för alla. 
 

På vägen hem hann vi också stanna till på Edblads outlet vid  Gåsvik och kom därifrån med några fina fynd.
Jag har hört så mycket om detta ställe och hade väldigt höga förväntningar innan jag klev innanför dörren, men jag vet dock inte om de förväntningarna infölls. Jag älskar Edblads produkter och de har mycket fint till bra priser, men denna outlet gav inte mig den där wow-effekten som många andra pratat om. 

 
 

En tur på Ålands Hav

1 Läs mer >>
Årets första kantareller plockades lagom till middagen.

Älskade sommarstugan på skärgårdsön, äntligen ska jag spendera välbehövlig tid här. Med böcker, förhoppningsvis ett dopp eller två, fiska och bara umgås med nära och kära.


Årets första kantarel...

1 Läs mer >>
 
 


 
 
Jag har sagt det förr, men tål att upprepas: Stockholm är verkligen en av de vackraste huvudstäderna.  
Närheten till vattnet, luften, utbudet av museum och andra aktiviteter för alla åldrar och intressen är enormt (bara man hittar guldkornen)grönområden att promenera vid och parker för avkoppling eller en picknick. 

Snart byts storstaden ut mot skärgård, en röd stuga med vita knutar och klippor istället.  Byta miljö för ett bra tag framöver, andas havsluft, njuta av det enkla och bara vara. Som jag längtat!
 
 

Vackra Stockholm!

1 Läs mer >>
Idag blev det en härlig och mysig dag i Stockholm. Ett besök på Fotografiska med Emma och satte länge över en kaffe på Starbucks på Söder. 
 


 

Vi började med Inez & Vinoodh:s utställning "Pretty Much Everything". Väldigt annorlunda, men vackra fotografier. Mode, porträtt och blommor i en färgstark blandning. Det vanligaste sättet att hänga en fotoutställning är i kronologisk ordning. Varje serie för sig. Istället hänger Inez & Vinoodh sin utställning på associationer, där varje bild har en koppling till bilden den hänger bredvid. 

En av de utställningar som hänger på Fotografiska just nu, som jag verkligen rekommenderar alla att se ,är Nick Brandts "On This Earth, A Shadow Falls, Across The Ravaged Land". En utställning om Östafrikas hotade djurliv. En skrämmande verklighet som visas genom fotografierna
 


I detta fotografi tycker jag man ser sorgen i mammans ögon öer att ha förlorat sitt barn. Man kan nästan ta på hennes sorg. 

Även här ser man sorgen hos barnen som förlorat sin mamma. 
Och hemskt att se hur mamman förlorat sin vackra betar. Anders Zorn-utställningen "Zorn och Konsten" visade en sida av Zorn som varit rätt okänd för allmänheten. Fotografier som visade hur Zorn använde dem som förlagor till sina målningar och etsningar, men också fotografier från hans resor runt om världen.  

*
En av mina favoritfotografier från Zorns uställning. 

Två damer på en bro i Marienburg, Tyskland 1903 (nuvarande Malbork, Polen)

gaturbild från Danzig, Tyskland (nuvarande gdansk, Polen). 

Fotografiska

1 Läs mer >>
 

Igår regnade dagen bort kändes det som, men det stoppade inte mig från att fira in semestern framåt eftermiddagen. Blev middag och rosé med bästa faster framåt kvällskvisten. Väldigt trevligt och spontant!


Firade in semestern!

1 Läs mer >>


Att bli dunderförkyld mitt i sommaren och speciellt inte i +30graders värme är inget jag rekommenderar. Jag känner mig helt matt av bara tanken att njuta av värmen. Det halsonda jag vaknade med i fredags har tack och lov försvunnit, bara snuvan kvar. 
 
Istället för att njuta av det underbara sommarvädret har helgen har ägnats åt kurering, dricka mängder med vatten, försök till att hitta svalka (i en kokhett lägenhet) och så lite ansträngning som möjligt. Håller tummarna att detta inte blir en långvarig förkylning. 
Förkylning mitt i som...

1 Läs mer >>
Jag har lyckats dra på mig en förkylning under veckan och lagom tajming till högsommarvärmen kom. Ingen trevlig kombo alls! 

Bokpaket med sommarläsning från Bokus. 

Idag har det ändå varit lite mer begahligt när det inte varit samma tryckande värme. Orkade "tvinga" mig iväg på en cykeltur på förmiddagen och hämta ut ett härligt paket från Bokus. Sommaren är räddad med en massa härlig läsning. 
Svalare i förkylnings...