1 Läs mer >>

Den senaste tiden har jag längtat lite extra efter ljumna sommarkvällar i skärgården och bara få lyssna till vågskvalpet, fisken som hoppar i vassen och ett kvällsbad. 


Tror jag får ta och vika en helg framöver för kvalitetstid i skärgården. Och få samla ny energi i mitt andningshål och få komma bort från vardagen. Att få andas den där skärgårdsluften och bara sitta en stund och titta på vattnet är rogivande och ger ett lugn.


Behöver samla på mig minnen att konservera i en burk och plocka fram när jag behöver dem som mest. 

Sommarkvällar

1 Läs mer >>

Idag var det härligt att strosa runt i centrum ett par timmar och  kaffe på Kardemumma. Skönt att inte ha en tid att passa eller måsten att uträtta utan bara strosa runt. 


Den senaste veckan har varit hektisk och intensiv. Så en helg med återhämtning, vila, sömn och att inte ha några måsten var välbehövlig.  

Återhämtning

1 Läs mer >>

Denna vecka har känts som ett extra långt maratonlopp med kroppen full av mjölksyra från start till mål. Så helgen är efterlängtad och framför allt att slippa ställa klockan på morgonen. 
Efterlängtad helg

0 Läs mer >>

Skriv inläggstext 

Fredagspeppen (eller ...

0 Läs mer >>

De vackra himlarna avlöser varandra just nu. Igår eftermiddag njöt vi av en vacker himmel när vi var ute på jobbet och imorse möttes vi av denna vackra himmel. 


De där januari-solstrålarna gör det helt klart njutbart nu när det är tufft på andra plan. 

Solstrålar

1 Läs mer >>

Helgen börjar gå mot sitt slut. Känns som den knappt hann börja innan den redan är över. 


Gårdagen spenderades hemma hos Emma och Tommy över tapas och vin innan det blev en utekväll med tjejerna. En trevlig kväll med mycket skratt och knasigheter som det bara blir när vi ses. 

Dagen har spenderats att plöja igenom första säsongen av "Skam". Lite sen på bollen att se denna serie.Weekend

1 Läs mer >>

En solig, vacker söndag som jag spenderat med en långpromenad vid Ulriksdals slott samt frossat i tulpaner tillsammans med mamma och pappa. Omgivningarna vid Ulriksdal och deras handelsträdgård är otroligt vackra och jag mår så bra att strosa runt vid vattnet eller bland handelsträdgårdens vackra blommor och ting. 


En perfekt söndag och avslut på helgen! 

Frossa i tulpaner

1 Läs mer >>

Ikväll hade jag förmånen att se det första publikrepet av Alex Schulman och Sigge Eklunds scenshow "LIVE" på Messingen här i Väsby. Stundtals skratt, stundtals djupt och allvarligt. Blandningen gjorde det fantastiskt kombo! 

Författar- och podcastduon Alex Schulman och Sigge Eklund sålde ut Cirkus under hösten 2014 med föreställningen "Meningen med livet". Nu är de tillbaka med scenshowen "LIVE" som blandar skruvade knasigheter och mycket skratt med inåtvända betraktelser över sig själva och samtiden. 

Deras nya föreställning har premiär den 26 januari på Rival. Så har du inte redan köpt biljett, gör det innan de tar slut. 

LIVE med Alex & Sigge

1 Läs mer >>

Min lördag startade med en härlig morgonpromenad på 1 h. Några minusgrader, solen som var på väg upp och såå vackert ute. Nu blir det frukost, kaffe och Nyhetsmorgon innan jag möter resten av denna lördag. 

Morgonpromenad i föro...

1 Läs mer >>
 
Att det här med förskola, utbildning, barnomsorg och så vidare ligger mig nära till hands är kanske inte så konstigt med tanke på mitt yrke.
Nu tänkte jag att vi skulle dra igenom lite tankar kring ovan rubriker som florerat i media senaste månaden.
 
Först och främst måste jag kommentera Stockholms kommunfullmäktiges beslut till 40-timmar på förskolan. Jag tycker det är helt sjukt. När en förälder är hemma. Och när andra rubriker skriker om det katastrofala läget i förskolorna med överfulla barngrupper, sjukskrivna pedagoger och mer barnpassning än pedagogisk verksamhet. Hade det varit brist på barn i förskolorna, platser stått tomma och yrket riskerade att utrotas hade väl saken varit annan, men inte som det ser ut i dagsläget.
 
För skojs skull så räknade jag och en kollega lite på det häromdagen, låt säga att en 3-åring skulle vara 40 timmar på föris. Det skulle då innebära åtta timmar om dagen fem dagar i veckan. Hen sover 12 timmar om natten, vilket gör att det då återstår ca fyra timmar på ett dygn.
På dom fyra timmarna ska man då hinna med
  • att äta frukost tillsammans (i bästa fall, den kan ju också ätas på förskolan) (45 minuter)
  • klä på och av och transportera sig till och från förskolan (45 minuter)
  • laga och äta middag (90 minuter)
  • göra sig i ordning för kvällen (30 minuter).
Då återstår det ca 30 minuter av dom fyra timmarna på ett dygn och då kan man säkerligen behöva klämma in andra grejer som att handla, lösa ärenden, varva ner tillsammans, skjutsa syskon till eftermiddagsaktiviteter osv. Trettio minuter av kvalitativt umgänge med sitt barn, fem dagar av sju. Är det värt det? Har vi målat upp förskolan på en sådan hög piedestal att vi prompt måste ha barnen där? För vad skulle hända med barnets utveckling annars - ve och fasa...
 
Jag tycker att det i denna debatt behövs en nyansering från media. Rubriker som "Barn till föräldralediga får rätt att vara heltid på förskolan". Vadå RÄTT? När blev det en rättighet för barnet att vara 40 timmar på förskolan? Tredje punkten i  FN:s barnkonvention handlar om att ett barns bästa alltid ska komma i första hand. Med ovannämnda räkneexempel, är det verkligen för barnens bästa? Att hänga mer med föris-personalen än med föräldrarna i vaket tillstånd? Hade politikerna detta i åtanke vid beslutsfattandet? Kan vi inte hjälpas åt att nyansera debatten?
 
Förstå mig rätt nu, jag tycker att förskolan är bra, barnen lär sig otroligt mycket av att vistas på förskolan. Det tränas gruppdynamik, turtagning, socialt samspel, det utforskas och det leks. Alla delar är viktiga aspekter i ett barns utveckling och en del grejer, såsom att ta plats i grupp är ju svåra att träna på hemma. Men, jag kan känna att jag blir så otroligt provocerad av kommentarer som "mitt barn behöver stimulansen den får på förskolan".
Hur mycket stimulans behöver en 3-åring egentligen? En låda med legoklossar, fem bilar, lite papper, kritor, en skog full av stenar och träd, en sandlåda med hink & spade osv. Det är inte så svårt att stimulera ett barn, och ett barn behöver inte stimuleras precis hela tiden. Det är bra att ha tråkigt. Att sitta och vänta. Att få hitta på egna lekar. Det om något är väl stimulerande för fantasin?!
 
Jag kan delvis känna att i det här kan kopplas till debatten om huruvida det heter förskola eller dagis. I och med ett påtryckande kring förskolans pedagogiska roll (och ja, jag är ju en av dem som tycker man kallar förskola för förskola och inget annat) och att man har en läroplan att arbeta efter, att barnets utveckling skall dokumenteras, ibland nästan till förbannelse, så kanske förskolan själv har målat in sig i ett hörn?
Att man har skapat en bild av att förskolan är något varje barn måste ha med sig i sin uppväxt, att vi inte vågar låta våra barn vara hemma och "ha tråkigt", för då minsann sker ingen utveckling och framstegen uteblir. Jag vågar nästa lova att barnet har möjlighet att stimuleras mer tillsammans med en förälder och ett barn än i en grupp med 15 andra barn och ett par pedagoger. Eller snarare, får en stimulans i lagom dos. Sen behöver det ena inte utesluta det andra, men jag blir sorgsen i hjärtat när jag tänker på dessa barn som spenderar merparten av sin vakna tid på förskolan, för i min värld är inte förskolan något som finns där för barnet, utan något som vi i samhället skapat. Samhället har skapat denna institution på grund av att det finns ett behov av barnomsorg för att vi föräldrar behöver arbeta om dagarna istället för att vi ska ta hand om våra barn. I dagens samhälle behöver nästan varje hushåll två inkomster för att gå runt, det är alltså inte för barnets skull vi lämnar dem på förskolan, utan för vår egen, eller för samhällets skull, beroende på hur man väljer att se det. Därför måste vi nyansera debatten. Vi måste statuera lite exempel på att det funkar att vara lite hemma och lite på förskolan - för det tycker jag saknas. Att inget barn mår dåligt av att ha tråkigt en stund, eller att vänta, eller att leka själv. Det kanske, tvärtom, ger lite lugnare och tryggare barn, som kan och orkar ta sig an förskolekompisarna.
 
 
 

Tankar om förskolan

1 Läs mer >>

Imorse var jag vaken innan solen gick upp, såg de första solstrålarna komma upp över taken, röken ur grannens skorsten, var ljuvligt att känna doften av nybryggt kaffe och starta morgonen med reprisen av Stjärnorna på Slottet på SVTPlay. 


Bästa starten på söndagshänget! ❤️

Steg upp på morgonen,...

0 Läs mer >>

Denna vecka har jag gjort upp med mig själv. Den där negativa människan som i slutet av förra året prioriterade bort träningen framför annat har jag istället lyckats byta ut denna vecka. Jag har fått till mina inbokade träningspass oavsett om jag varit trött, hängig, pigg eller hungrig. Lyckades till och med att få till ett bonuspass. Så istället för att vara den där negativa människan som sett misslyckanden så har jag fått ett par underbara kvällar. 


Nu gäller det bara att hålla sig till de nya rutinerna och planera in dem i kalendern utan att ge vika för annat. De där träningspassen från Paolos träningsbibel är verkligen inte att leka med, men roliga och för en som älskar träningsvärk så är det ett skönt inslag! 

Träning med Paolo