Strindberg

Under Kulturnatten i Stockholm den 29:e april var vi bl.a på Strindbergsmuséet.


Blå tornet är den enda av Strindbergs bostäder i Stockholm som är bevarad i befintligt och ursprungligt skick. Här bodde han mellan åren 1908 och 1912. 

Huset var nybyggt (1907) och av allra modernaste slag med centralvärme, WC och hiss. Dock hade lägenheten inte kök; Strindberg hyrde lägenheten av Falkners pensionat på femte våningen och fick maten nedskickad till sig. Efter pensionatets upphörande fick han maten från en närbelägen restaurang. 

Alla möbler i Strindbergs våning är köpta av honom själv, i huvudsak mellan 1909 och 1910. 


På Strindbergs skrivbord i arbetsrummet rådde en minutiös ordning; den nuvarande uppställningen är exakt lika med den ordning som rådde på bordet vid hans död. Här hade han endast levande ljus; fotogenlampor och stearinljus i stakar av kvinnoformer. Strindbergs arbetsverktyg var av bästa kvalitet: engelska stålpennor, franskt bläck och handgjort papper från Lessebo ("Bikupan"). Det jag slogs av under hela besöket är, trots att jag känner till och har hört talas, om en del av hans stora verk så som exempelvis: "Fröken Julie", "Hemsöborna", "Röda rummet" och "Inferno" så har jag aldrig läst något av hans verk.


Har du läst något av hans verk?

Kommentera här: